Amerikaanse druk op geneesmiddelenprijzen: golfbeweging op komst voor Europa?

door

Leestijd: 2 minuten

De impact van het nieuwe Amerikaanse prijsbeleid op de Nederlandse farmawereld

Op 12 mei 2025 tekende de Amerikaanse president een Executive Order die wereldwijd in de farmaceutische industrie de nodige zenuwen veroorzaakt. Met het zogeheten Most-Favored Nation Pricing-beleid wil de VS geneesmiddelen alleen nog vergoeden tegen de laagste prijs die het middel ergens ter wereld heeft. Deze beslissing — vooral bedoeld om binnenlandse kosten te drukken — kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen voor Amerikaanse bedrijven, maar ook voor prijsstrategieën, portfoliokeuzes en onderhandelingsdynamiek in Europese landen, waaronder Nederland.

Wat houdt het beleid precies in?

Concreet krijgen geneesmiddelenproducenten 30 dagen om een nieuw prijsvoorstel in te dienen. Doen zij dat niet, dan dreigen importtarieven en andere handelsbarrières. De Amerikaanse overheid baseert zich hierbij op internationale prijsvergelijking: landen met lagere geneesmiddelenprijzen — zoals Duitsland, Canada, en Nederland — worden ineens referentiepunt in een markt die jarenlang leidend was in prijszetting.

Effect op de Nederlandse markt: indirect, maar voelbaar

Hoewel het beleid formeel niets verandert aan de Nederlandse regelgeving of bekostigingsstructuren, kan het wel degelijk impact hebben:

  • Prijsdruk en herschikking van wereldwijde prijsstrategieën: Als bedrijven hun wereldwijde prijspunten opnieuw gaan bepalen om te voorkomen dat een lage prijs in Nederland de Amerikaanse prijs omlaag trekt, kan er druk ontstaan om Nederlandse tarieven te verhogen — of introducties uit te stellen.
  • Market access-strategieën in beweging: Het risico op launch sequence optimization groeit. Landen zoals Nederland kunnen lager op de introductieladder belanden, om prijsreferentie te vermijden. Dat beïnvloedt onderhandelingen met zorgverzekeraars, en verlengt mogelijk de tijd tot markttoegang.
  • Interne heroverweging van value messaging: Brandteams zullen hun value proposition mogelijk moeten herijken in het licht van deze wereldwijde prijskoppeling. Dit vraagt om nauwere samenwerking tussen global pricing, HEOR-teams en lokale market access-specialisten.

Vooruitblik: kans of bedreiging?

De nieuwe Amerikaanse koers kan op termijn leiden tot meer transparantie en prijsharmonisatie wereldwijd. Maar op de korte termijn betekent het vooral: herijken, anticiperen en scherp blijven. Voor Nederland ligt de uitdaging in het behouden van een aantrekkelijke marktplaats — met snelle toegang voor patiënten — zonder in te leveren op betaalbaarheid.



* verplicht veld

Lilly | Learning & Development Manager

We are seeking a dynamic and innovative Learning & Development (L&D) Manager to drive our learning and development culture within the Belgian and Dutch affiliates….

Chiesi | Customer Project Manager

As a Customer Project Manager, you will take charge of healthcare projects that shape the future of patient care, working alongside top professionals in the…